Vilken LED ramp är bäst i test?

Publicerat

Detta är en väldigt vanlig fråga som många konsumenter ställer sig. Vi förbereder just nu ett stort objektivt led ramp test där vi testar ramper från flera olika återförsäljare i Sverige. Du som besökare kommer inom en snar framtid att kunna ta del av resultat över de bäst presterande ramperna och de mest prisvärda ramperna på marknaden.


Vare sig du tycker att dina nuvarande hel- eller halvljus presterar okej under den största delen av året, så kommer en tid då inget originalljus kan ge dig samma ostörda sikt som en extrainsatt ljuskälla. Med körsäkerheten i åtanke har vi därför skrivit denna guide för er som kommit till insikt med att den nya teknikens LED-lampor har så mycket mer att erbjuda än runda halogenljus.

I denna artikel kommer vi fokusera på LED-rampen som extraljuskälla. Vi har gjort utförliga tester för att gå till botten med vilken ramp som egentligen är marknadens bästa och mest prisvärda produkt. Men innan dess; de vanligaste fallgroparna när du ska inhandla en ledramp.

– Inhandlar marknadens billigaste produkt och blir sedan besviken på resultatet.

Att köpa en LED-ramp behöver inte lämna dig barskrapad. Men när du ändå ska investera i någonting, gör det på ett långsiktigt plan. Många av ramperna kommer med en garantitid på 5 år (och detta i sig skvallrar lite om kvalitén). Trots detta kostar dessa inte många hundralappar mer än de bristfälliga budgetramperna.

– Glömmer bort ljusbilden.

Att köpa en kraftfull ramp (utifrån lumen och lux sett) betyder egentligen ingenting om du inte väljer rätt ljusbild. Se över dina egna behov innan du bestämmer dig för en smal-, bred- eller kombinerad ljusbild.

– Bilens uppbyggnad.

Många LED-ramper är universala och passar således på de allra flesta bilmodeller. Dock är det viktigt att inte glömma att många bilar har sensorer i fronten. Dessa får inte täckas av rampen. Likaså kan din årsmodell på bilen göra skillnad när det kommer till huruvida du behöver en Cannect-dosa eller ej för att LED-rampen ska kunna kopplas in. Mät upp och ta reda på denna info innan du köper din belysning. 

 

Nu: åter till våra tester. För att ett bäst-i-test ska vara tillräckligt omfattande så behöver man ha mer än bara lampans dioder och design i åtanke. Vi har således utgått ifrån följande parametrar vid vårt stora LED ramp test:


KAPSLINGSKLASSEtt annat ord för detta är IP-klass och understryker hur vatten- och dammtålig lampan är. Ju högre kapslingsklass, desto tätare lampa.

LJUSBILD

Som tidigare sagt: ljusbilden är a och o när det kommer till hur bra din LED-ramp kommer prestera. En lampa med en smal ljusbild (också kallat pencil eller spot) har en spridningsgrad på mellan 8-15 grader. En bred ljusbild har istället en spridning på mellan 60-90 grader.

LUMEN

Lumen är det som mäter upp ljusflödet, alltså hur mycket ljus som avges i samtliga riktningar. Detta är viktigt speciellt när man jämför en halogen lampa med en LED-lampa då skillnaden här är mer än tydlig.

LUX

Lux avser att mäta hur mycket ljus en ljuskälla ger ifrån sig på ett visst område och i en viss riktning. Detta är alltså för att mäta en lampas intensitet snarare än effektivitet. 1 lux är samma sak som 1 lumen per kvadratmeter.

Detta är de områden vi anser att du som konsument bör ha i åtanke vid ett köp av en LED-ramp. Vår slutgiltiga bäst-i-test topplista hittar du nedan: